Så här går det till
Plocka dina äpplen
Musten blir bäst om äpplena är mogna men inte övermogna. Mogna äpplen har bruna kärnor och är krispiga. Har frukten blivit mjuk eller mjölig blir det inte alls bra i pressen och vi kan tvingas tacka nej till att ta emot den. Vi tackar nej till en enda äppelsort: Transparente Blanche eftersom den sätter igen pressdukarna så det blir mer tvätt än pressning om den sorten kommer in.
Annan frukt
Päron
Vi pressar också päron, ensamma eller tillsammans med äpplen. Päron behöver vara krispiga. ”Ätmjuka” päron blir bara mos i vår press, men kan fungera om de blandas med äpplen.
Vindruvor
Ren druvjuice eller blandat med äpplen – det ordnar vi! Se bara till att druvorna har rätt mognad och de får väldigt gärna vara utan stam.
Bär
Olika bär kan vara gott att blanda i äppelmusten. De flesta går att pressa tillsammans med äpplen. Vill man pressa ren bärjuice gäller att det är minst 60 kg precis som för äpplen.
Plommon
Plommon gör sig inte alls i vår press. Det blir god juice men städningen efter en plommonpressning är inte att leka med.
Packa frukten
Packa i papperskassar, kartong eller lådor, inte mer än 20 kg i varje. Fallfrukt funkar bra men frukten ska vara fri från ruttna eller mögliga äpplen. Maskhål och lätt stötta äpplen går bra. Grus och sten i frukten tycker vi och vår fruktkross inte om.
Boka tid
Kolla vår bokningskalender hos boka.se och reservera tid för pressning av den mängd äpplen du har. Det behövs minst 60 kg äpplen (4- 6 papperskassar från matvaruaffären) och då får du en egen pressning. Blanda gärna sorter om du har flera, det är ett säkert kort för god must. Många sorter ger god must på egen hand, men för sortren pressning behöver vi också minst 60 kg.
Kommer du på att du har mer eller mindre frukt än du har bokat tid för så hör av dig till oss så försöker vi hitta en lösning.
Lämna dina äpplen
Mellan kl. 16 och 18 dagen innan din bokade tid lämnar du dina äpplen i papperskassar eller kartonger med max 20 kg frukt i. Passar inte inlämningstiden så hör av dig till oss.
Tänk på att frukten inte får vara övermogen, dvs mjuk eller mjölig. Sådan frukr får du ta med hem igen, alternativt att vi mot en kostnad kan se till att den kommer till nytta i biogastillverkning.
Fyll i inlämningsblanketten
När du kommer får du en blankett att fylla i. Vi behöver hålla reda på vem kunden är, hur mycket som lämnas in, vilken produkt kunden vill ha och varifrån äpplena kommer. Framför allt får frukten inte ha vuxit i hagar med betande djur, då finns risk för bakterier och parasiter som pastörisering inte biter på.
Vi pressar
Vi sköljer, krossar och pressar äpplena och ger musten mild pastörisering innan vi fyller på Bag in Box. Du får din must levererad i 3-liters stå-upp-påse (Pouch Up) med ett års garanterad hållbarhet. Den som önskar kan också ta ut opastöriserad råmust i egna dunkar. Vi kan inte leverera råmust i bag in box eller flaskor. Det går heller inte att garantera hållbarheten på råmust, den håller normalt några dagar i kylskåp.
Hämta din must
Vi skickar SMS när musten är klar att hämtas, på eftermiddagen samma dag som vi mustar.
Betalning kan göras med kort eller Swish och du betalar för den must du får ut, inte för frukten du lämnat in.
Mer must än du behöver?
Inget problem! Vet du redan när du bokar att det kommer att bli mer must än du vill ha så kan vi köpa vi den frukt du inte vill ha mustad. Hör av dig om du vill lämna in frukt utöver det som bokats för mustning.
Våra priser hittar du här.
