I juni 2010 flyttade vi till en villa strax utanför Linköping och blev bekant med ett mycket angenämt par som stod i vår trädgård. Fru Ingrid Marie och Herr James Grieve. Båda hälsade oss välkomna till den nya bostaden och bjöd på rikligt med frukt som vi gärna tog emot och förädlade bäst vi kunde.

Snart hade lagret av äppelmos fyllts mer än till brädden och kvar stod vi med en hel massa äpplen. Vi försökte lagra dem med varierande resultat men förstod snart att vi måste göra något annat med vår trädgårds rikedomar. Så ett par år senare byggdes den första pressen av trä med en domkraft från ett varuhus som säljer biltillbehör. Fastighetens kompostkvarn modifierades till att krossa äpplen och så var vårt första försök igång!

För varje år (förutom 2017 när knappast någon i Östergötland fick några äpplen) har resultatet av våra ansträngningar blivit mer och mer must som vi pastöriserat och lagrat och vi har även jäst en del av musten till cider (för eget bruk). Vi har förstått att fler skulle vilja kunna göra must av sina äpplen men i brist på smidiga sätt att göra så, gett upp och slängt överskottet på tippen. Det skär i våra äppelmarinerade hjärtan! Så föddes idén om ett mobilt musteri som skulle kunna rädda så många äpplen till en ädlare tillvaro som läskande must.

Hoppas vi ses! 🍏

Kerstin och Anders Holmbom